Про заборону спалювання опалого листя, гілок та інших рослинних решток

Чинне українське законодавство передало державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства в частині дотримання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення рослинності та її залишків (відходів) місцевим органам виконавчої влади. Раніше ці функції були покладені на Державну екологічну інспекцію.

Тож виконавчий комітет Білоцерківської сільської ради звертається до всіх жителів громади та нагадує про заборону спалювання опалого листя, гілок та інших рослинних решток.

Від вогнищ, які розводять порушники екологічного законодавства, в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини: пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Разом із листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Це викликає захворювання дихальних шляхів, знижує імунітет людини, посилює негативний перебіг хронічних захворювань.

Якщо ж не спалювати опале листя, а компостувати, це принесе неабияку користь ґрунту та рослинам. Термін дозрівання компосту становить два-два з половиною роки, такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою.

Опале листя можна просто розкидати по городу як добриво: розпадаючись, воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Ті частини листка, що розкладаються не так швидко, як черешки, виконують важливу функцію: структурують ґрунт, а це неабияк покращує його якість. Поступово розкладаючись, опале листя та рештки рослин дають їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті.

Принагідно нагадуємо, що самовільне випалювання рослинності або її залишків заборонене ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вона передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб − від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.